Len na zaparcia

Czy wiesz, że len zwyczajny pochodzi Bliskiego Wschodu? Obecnie uprawia się tę roślinę głównie ze względu na to, że jej włókna występują w całej długości łodygi. Znalazły one szerokie zastosowanie w przemyśle włókienniczym, głównie do produkcji tkanin. Len stanowi także ważny surowiec w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym.

Olej lniany na zaparcia

Warto wiedzieć, że, z żywieniowego punktu widzenia, olej lniany jest jednym z najbardziej wartościowych tłuszczy. Można w nim znaleźć bardzo duże ilości nienasyconych kwasów roślinnych z rodziny omega-3 oraz omega-6, nazywanych również witaminą F. Udowodniono, że substancje te dobrze działają na układ krwionośny, bo regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Olej lniany zapobiega także zakrzepom, a przez to zakrzepicy żył głębokich, i usprawnia krążenie. Ma też pozytywny wpływ na układ pokarmowy, odpornościowy i rozrodczy. Coraz częściej podkreśla się zdolność oleju lnianego do hamowania rozwoju choroby nowotworowej.

Pamiętaj, że len zwyczajny może Ci pomóc, jeśli cierpisz na zaparcia. Dolegliwość ta, wstydliwa i tylko z pozoru niegroźna dla zdrowia, wymaga leczenia i diagnostyki w celu ustalenia dokładnej przyczyny. Podstawą leczenia zaparć jest odpowiednie postępowanie dietetyczne, które ma:

  • pobudzać perystaltykę jelit,
  • skrócić pasaż jelitowy
  • i uregulować defekację.

Olej lniany natomiast jest bardzo skutecznym środkiem doraźnym! A jak działa? Nadaje silny poślizg masom kałowym – a to ułatwia i stymuluje wypróżnienia. Możesz stosować olej lniany, jeśli wypróżniasz się rzadziej niż raz na trzy dni i wyraźnie czujesz potrzebę oczyszczenia jelit. Jak spożywać olej lniany? Najlepiej jeśli zażyjesz go rano, jeszcze przed śniadaniem. Przyjmowanie na czczo zwiększa bowiem skuteczność jego działania. Nie przesadzaj jednak z ilością! Na początku wystarczą Ci 1-2 łyżki. Koniecznie obserwuj uważnie reakcje Twojego organizmu.

Warto także zaznaczyć, że olej lniany jest lekiem zupełnie naturalnym. Dzięki temu może pomóc również jeśli na zaparcia cierpi Twoje dziecko. Stosuj go wtedy w małych ilościach, a przedtem najlepiej skonsultuj się ze specjalistą.

Jeżeli zdecydujesz się na zakup oleju lnianego, najlepiej zainwestować w taki o naprawdę dobrej jakości. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Warto wiedzieć, że bardzo duży wpływ na odpowiednio wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 ma technologia produkcji oleju. Istotne jest mianowicie, aby olej był tłoczony na zimno, a także powstawał wyłącznie z nasion wysokiej jakości. Nie bez znaczenia są wszystkie szczegóły technologiczne i wykorzystywane w zakładzie maszyny. Jak jednak rozpoznać na półce dobry olej? Dla przeciętnego konsumenta jest to bardzo trudne. Pamiętaj, że niestety jakość kosztuje i na pewno nie będzie to najtańszy produkt w sklepie. Szukać na opakowaniu informacji, że olej był tłoczony na zimno. Kiedy już kupisz produkt, wiedz, że oleju lnianego nie można długo przechowywać. Zachowuje on ważność przez dwa miesiące od daty produkcji. W kuchni możesz go wykorzystywać wyłącznie jako dodatek do potraw nie poddawanych obróbce termicznej, czyli na przykład polewać nim sałatki. Nie można natomiast używać go do smażenia czy pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>